به نام خداوند بخشنده و مهربان
در این مجموعه می توانید خلاصه ای از درس های زندگانی حضرت زهرا سلام الله علیها را برای بانوان مشاهده بفرمائید.
1-ایثارگری فاطمه (علیهاالسلام)
همسر ایده آل، برای گرم نگهداشتن کانون خانواده، باید مهربان و ایثارگر باشد، دیگران را بر خود مقدم بدارد، با سختیهای زندگی و ناملایمات آن بسازد، و با لبخند شادیآفرین خود، تاریکی حزن و اندوه را از دل شوهر بزداید. در این رابطه به سخنان فاطمه علیهاالسلام باید نظر دوخت.
در یکی از صبحگاهان امام علی علیهالسلام فرمود: فاطمه جان! آیا غذایی داری تا گرسنگیام برطرف شود؟ پاسخ داد: نه، بخدایی که پدرم را به نبوت و شما را به امامت برگزید سوگند که دو روز است در منزل غذای کافی نداریم، آن چه بود به شما و فرزندانم «حسن و حسین» دادم و خود از غذای اندک موجود، استفاده نکردم. امام با تاسف فرمود: فاطمه جان! چرا به من اطلاع ندادی، تا بدنبال تهیه غذا بروم؟
قالت فاطمه علیهاالسلام: یا اباالحسن انی لاستحیی من الهی ان اکلف نفسک مالا تقدر علیه
حضرت زهرا علیهاالسلام فرمود: (ای اباالحسن! من از پروردگار خود حیاء میکنم چیزی را از تو درخواست نمایم که تو بر آن توان و قدرت نداری .
زنان دنیای معاصر باید از اینگونه جلوههای ایثار درس زندگی بگیرند، و با ساده زیستی و مراقبت از خویشتن و دوری از آرزوهای زودگذر، زندگی زناشوئی را رنگی جاودانه زنند.
2- اوج ادب و ایثاردر مقابل شوهر
امام علی علیهالسلام باغ خود را به 12 هزار درهم میفروشد و همهی پولها را بین فقرا و تهیدستان مدینه تقسیم میکند و به منزل باز میگردد.
طبیعی است که انتظار فرزندان و همسر، پس از فروش باغ، آوردن غذا و میوه به منزل است. فاطمه علیهاالسلام پرسید: غذای امروز ما چه شد؟ امام برای تهیه غذا بیرون میرود، اما فاطمه علیهاالسلام ناراحت است، با خود میگوید: چرا سئوال کردم؟و آنگاه فرمود:
قالت: فانی استغفر الله و لا اعود ابدا. من از خدا آمرزش میطلبم و دیگر این رفتار را تکرار نخواهم کرد .
3- هماهنگی با شوهر
پس از ماجراهای تلخ سقیفه و انزوای اهل بیت علیهمالسلام، سران سقیفه برای جلب افکار عمومی مردم بفکر چاره افتادند، تا بگونهای از حضرت زهرا علیهاالسلام دلجوئی نمایند، که اجازهی ملاقات میخواستند و تظاهر به جبران اشتباهات میکردند.
اما فاطمه علیهاالسلام در تداوم یک مبارزهی منفی همه جانبه، هر گونه پیشنهادی را رد مینمود، و موضع اعتراض یا سکوت و بیزاری را ادامه میداد.
روزی امام علی علیهالسلام وارد منزل شد و فرمود: فاطمه جان خلیفه و عمر در پشت درب خانه، منتظر اجازهی ورود میباشند، تا نظر شما چه باشد؟ حضرت زهرا علیهاالسلام در برابر شوهر فرمود:
قالت: البیت بیتک و الحره زوجتک فافعل ما تشاء
علی جان! خانه، خانهی توست. و من همسر تو میباشم. هر آنچه میخواهی انجام ده.
4- تحمل سختیها در زندگی
دختر پیامبر صلی اللَّه علیه و آله در خانه مولی علی علیهالسلام با سختیها انس گرفت و درد گرسنگی چشید و بچههایش را نیز با این روش عادت داد، تا رنگ رخسارشان از ناتوانی و گرسنگی زرد شد....
حضرت امام باقر علیهالسلام از جابر بن عبداللَّه انصاری نقل میکنند که روزی پیامبر خدا صلی اللَّه علیه و آله وارد خانهی دخترش شد و پس از سلام و احوالپرسی فرمود:
مالی اری وجهک اصفر؟ قالت: یا رسولاللَّه! الجوع... چرا رنگ رخسارت این قدر پریده است؟ فاطمه علیهاالسلام گفت: ای پیامبر خدا! از گرسنگی به این حالت افتادهام…
این حدیث نشان میدهد که وضع فاطمهی زهرا علیهاالسلام از گرسنگی به جایی رسیده بود، که رنگ رخسارش تغییر یافته بود، و پدر بزرگوارش با دیدن او نگران گردیده و از عوامل پریشانی درونی و تغیر چهره سؤال نموده است. و از سوی دیگر میدانیم که آن بانوی عزیز اسلام تا به یک حالت اضطراری نمیرسید، گرسنگی خود را حتی به پدرش رسول گرامی اسلام نیز نمیگفت.
5- جلب رضایت شوهر
علی علیهالسلام میفرماید: وقتی به خانه میآمدم و به زهرا (علیهاالسلام) نگاه میکردم تمام غم و غصههایم برطرف میشد. فاطمه علیهاالسلام هرگز بدون اجازه علی (علیهالسلام) از خانه خارج نشد. هیچگاه او را غضبناک نکرد. زیرإ میدانست که اسلام میگوید: هر زنی که شوهرش را غضبناک کند خدا نماز و روزهاش را قبول نمیکند تا این که شوهرش راضی شود. فاطمه در خانهی علی هرگز دروغ نگفت و خیانت نکرد و هیچگاه از دستوراتش سرپیچی ننمود. علی علیهالسلام میفرماید: به خدا سوگند هرگز کاری نکردم که فاطمه (علیهاالسلام) غضبناک شود. فاطمه هم هیچگاه مرا خشمناک ننمود.
6- تقسیم کار در خانواده
فاطمه علیهاالسلام در زندگی پر بار خویش، به کار و انجام وظایف خانوادگی و تربیتی توجه کامل داشت، نه تنها کار میکرد، و نیازمندیهای خانواده را بر طرف میساخت، بلکه به تقسیم کار در خانواده و تحقق عدالت در محیط کوچک خانه و خانواده نیز اهمیت میداد.
کارهای خانه و خانواده را بین خود و امیرالمؤمنین علی علیهالسلام، و کار روزانهی داخل منزل را نیز بین خود و خدمتکارش فضه، بگونهای مساوی تقسیم میکرد.
سلمان فارسی میگوید: فاطمهی زهرا علیهاالسلام را دیدم که با دستان مبارک و با آسیاب دستی گندم را آرد میکند، جلو رفته پس از سلام، گفتم:
ای دختر رسول خدا صلی الله علیه و آله! خود را به زحمت مینداز، در کنار شما خدمتکار منزلتان فضه ایستاده است کار منزل را به ایشان واگذار!!
حضرت زهرا علیهاالسلام پاسخ داد:
قالت: اوصانی رسول الله ان تکون الخدمه لها یوما ولی یوما فکان امس یوم خدمتها و الیوم یوم خدمتی
رسول خدا صلی الله علیه و آله به من سفارش فرمود که کارهای خانه را با فضه تقسیم کنم، یک روز او کار کند و روز دیگر من، دیروز نوبت او بود و امروز نوبت من است .
7-تقسیم کار با همسر
یکی از عوامل شادابی و تکامل خانوادها، تعیین حدود مسئوولیت افراد در خانواده است.
با تقسیم کار، عدالت اجتماعی در محیط کوچک خانواده سعادت میآفریند، و زن را از دخالت در اموری که سزاوار نیست باز میدارد
امام باقر علیهالسلام فرمود: حضرت فاطمه علیهاالسلام کارهای منزل را با حضرت علی علیهالسلام اینگونه تقسیم کرد که: خمیر کردن آرد، و نان پختن، و تمیز کردن و جارو زدن خانه، به عهدهی فاطمه باشد و کارهای بیرون منزل از قبیل، جمع آوری هیزم، و تهیه مواد اولیهی غذایی را بر عهدهی علی علیهالسلام باشد.
امام صادق علیهالسلام فرمود: این تقسیم کار، با رهنمود رسول خدا صلی الله علیه و آله انجام گرفت. آنگاه که رسول خدا صلی الله علیه و آله فرمود: کارهای داخل منزل را فاطمه علیهاالسلام، و کارهای بیرون منزل را علی علیهالسلام، انجام دهد، حضرت زهرا علیهاالسلام با خوشحالی فرمود:
قالت: فلا یعلم ما داخلنی من السرور الا الله باکفائی رسول الله تحمل رقاب الرجال جز خدا کسی نمیداند که از این تقسیم کار تا چه اندازه خوشحال شدم، زیرا رسول خدا مرا از انجام کارهایی که مربوط به مردان است، بازداشت .
8- عطر و زینت در نماز
در اسلام، به آرایش و عطر زدن، و استفاده از بوهای خوش، برای شوهر و محارم، یا در منزل، و یا در حالت عبادت و نیایش، سفارش شده و نوعی عبادت است. آنچه نهی شده و سفارش به احتیاط کردهاند، استفاده از عطر و آرایش برای نامحرمان یا در روابط اجتماعی است، که عامل فساد میشود و حرام است.
در این باره توجه به سفارش حضرت زهرا علیهاالسلام در لحظههای واپسین زندگی ضروری است که پس از وضوء گرفتن به «اسماء بنت عمیس» فرمود:
قالت: هاتی طیبی الذی اتطیب به و هاتی ثیابی التی اصلی فیها، اجلسی عند راسی فاذا جاء وقت الصلوه فاقیمینی فان قمت و الا فارسلی الی علی علیهالسلام
ای اسماء! عطر مرا، همان عطری که همیشه میزنم، و پیراهنی را که همیشه با آن نماز میگزارم بیاور و بر بالینم بنشین، هرگاه وقت نماز شد مرا از خواب بیدار کن، اگر بیدار شدم که نماز میگزارم و اگر بیدار نشدم، کسی را به دنبال علی علیهالسلام بفرست تا بیاید .
9- استفادهی دائمی از بوی خوش
ام سلمه میگوید: از حضرت زهرا علیهاالسلام پرسیدم که آیا عطر و بوی خوش ذخیره کردهای؟ فرمود: آری. رفت و شیشهی عطری آورد، و مقداری در کف دست من ریخت، بوی خوشی داشت که هرگز نبوئیده بودم. گفتم: این عطر خوشبو را از کجا تهیه کردهای؟ فرمود: قالت: هو عنبر یسقط من اجنحه جبرئیل
این عطر، مشکی است که از بال و پر جبرئیل فرو ریخته است .
10- آراستگی و معطر بودن برای همسر
برای زن در رسیدگی به وضع ظاهریش به خاطر همسرش سزاوار نیست که به خود و سر و وضعش نرسد ولو اینکه گردنبندی را در گردن خویش بیاویزد و نیز پسندیده نیست که دستش را بدون رنگ رها کند ولو اینکه مختصر حنائی بگذارد گرچه سالخورده باشد.
در زندگی حضرت فاطمه زهرا سلاماللَّهعلیه نقل میکنند که امسلمه همسر پیامبر (ص) از حضرت زهرا سلاماللَّهعلیه پرسیدند آیا عطر و بوی خوش ذخیره کردهاید فرمودند: آری، رفتند و مقداری عطر آوردند و مقداری در کف دست من ریختند بوی خوشی داشت که هرگز نشنیده بودم. پیامبر اکرم (ص) به عمار یاسر مأموریت داد برای شب عروسی حضرت زهرا سلاماللَّهعلیه عطرهای خوشبو تهیه نمائید عمار یاسر میگوید: عطر خوبی تهیه کرده به منزل حضرت فاطمه سلاماللَّهعلیه بردم و گفتم پدر شما رسول خدا (ص) مرا امر کرد تا این عطر را فراهم نمایم.
11- کیفیت رابطه با مردم و خانواده
معیار و میزان سنجش ارزشمندی انسان از دیدگاه حضرت زهرا علیهاالسلام، روابط شایسته با مردم، و خانواده است که فرمود.
قالت: خیارکم الینکم مناکبه و اکرمهم لنسائهم
بهترین شما کسانی است که در برخورد با مردم نرمتر و مهربانتر است و ارزشمندترین مردم کسانی هستند که با همسرانشان مهربان و بخشندهاند .
12- آن چه برای زنان نیکو است
امام علی علیهالسلام میفرماید: خدمت پیامبر گرامی اسلام بودیم، آن حضرت پرسید: چه چیزی برای زنان نیکو و رواست؟ حضرت فاطمه علیهاالسلام پاسخ داد:
قالت: خیر للنساء ان لا یرین الرجال و لا یراهن الرجال
آن چه برای زنان نیکو است، اینکه، «بدون ضرورت» مردان نامحرم را نبینند و نامحرمان نیز او را ننگرند .
13- سازش با مشکلات و سختیها در طول زندگی
رسول خدا فرمودهاند از برکات اخلاقی و فکری زن خوب این است که هزینه و مخارجش کم باشد، و در ادارهی خانه و صرفهجویی در مصرف، یاور و همکار شوهر به حساب میآید. تمام این ویژگیها در وجود مبارک حضرت زهرا جمع بود و آن حضرت با مدیریت لازم و با صبر و بردباری، همهی تلخیها را به امام علی علیهالسلام شیرین میکرد و در برابر مشکلات مالی عقبنشینی نمینمود.
حضرت علی علیهالسلام میفرمایند:
تزوجت فاطمه علیهاالسلام و ما کان لی فراش، و صدقتی الیوم لو قسمت علی بنیهاشم لو سعتهم من در حالی با حضرت زهرا ازدواج کردم، که زیراندازی در خانه نداشتم، در حالی که در همان تاریخ احسان و بخشش من به نیازمندان بقدری زیاد بود که اگر به بنیهاشم تقسیم میشد همهی آنان را غنی و بینیاز میکرد.
این حدیث نشان میدهد که فاطمه علیهاالسلام دختر پیامبر صلی اللَّه علیه و آله با چه مشکلاتی در خانه علی علیهالسلام دست و پنجه نرم کرده و خم به ابرو نیاورده است.
و در یک روایت دیگر از طریق امام صادق علیهالسلام از جابر بن عبداللَّه انصاری نقل شده که: روزی رسول خدا صلی اللَّه علیه و آله به خانه دخترش فاطمه علیهاالسلام وارد شد، ولی زهرا را در حالتی دید که در نتیجه چشمان مبارکش پر از اشک گردید، زیرا لباس آن حضرت بسیار نامناسب بود. زهرا با آن وضع از یک طرف مشغول آرد کردن جو و تهیهی نان و از طرف دیگر به بچهاش شیر میداد، پیامبر الهی فرمودند:
ای دختر عزیزم! اینگونه تلخیها را در دنیا برای رسیدن به پاداش و شیرینیهای اخروی پذیرا باش و صبر و بردباری را از دست نده. آن بانوی گرامی اسلام گفتند:
یا رسولاللَّه الحمداللَّه علی نعمائه، والشکر علی آلائه، فانزل اللَّه و لسوف یعطیک ربک فترضی ای رسول خدا! سپاس خدایی را که نعمتهایش را ارزانی داشته و باز شکر در برابر عطایای بیپایان الهی. در این حال این آیه نازل شد که ای پیامبر! ما آن قدر پاداش خواهیم داد که راضی شوی. این حدیث و قضیه تاریخی نشان میدهد که فاطمه علیهاالسلام دختر رسول خدا در برابر مشکلات و نارساییهای مالی هیچگونه تغیری نداشت و سپاس الهی را بجا میآورد.
14- سادگی در لباس
سلمان فارسی میگوید: روزی حضرت فاطمه علیهاالسلام را دیدم که چادری وصلهدار و ساده بر سر داشت.
در شگفتی ماندم و گفتم عجبا! دختران پادشاهان ایران و قیصر روم بر کرسیهای طلایی مینشینند و پارچههای زربفت به تن میکنند، وه که این دختر رسول خداست! نه چادرهای گران قیمت بر سر دارد و نه لباسهای زیبا!! فاطمه علیهاالسلام پاسخ داد:
قالت: یا سلمان! ان الله ذخر لنا الثیاب و الکراسی لیوم آخر
ای سلمان! خداوند بزرگ، لباسهای زینتی و تختهای طلائی را برای ما در روز قیامت ذخیره کرده است .
15- سادگی در زندگی
حضرت زهرا علیهاالسلام به خدمت پدر رفت و شگفتی سلمان را مطرح فرمود:
قالت: یا رسول الله! ان سلمان تعجب من لباسی فوالذی بعثک بالحق مالی و لعلی منذ خمس سنین الا مسک کبش نعلف علیها بالنهار بعیرنا و اذا کان اللیل افترشناه و ان مرفقتنا لمن ادم حشوها لیف
ای رسول خدا! سلمان از سادگی لباس من تعجب نمود، سوگند به خدائی که تو را مبعوث فرمود، مدت پنج سال است فرش خانهی ما پوست گوسفندی است که روزها بر روی آن شترمان علف میخورد و شب ها بر روی آن میخوابیم و بالش ما چرمی است که از لیف خرما پر شده است . .
ناشر سبک زندگی فاطمی (س) باشید.
دریافت تصاویر به صورت تکی